Den store matvaresvindelen

Du gidder ikke betale ekstra for merkevarer, sier du? Hvorfor handler du hos de store matkjedene da?

Den som leser bloggen min fast, vil ha oppdaget hvor mye jeg terper på at jeg liker å handle mat på såkalte frukt- og grøntbutikker. Det er en veldig enkel grunn til akkurat dette. På slike forretninger betaler man kun for et usminket, importert produkt, i stedet for merkevareprodukter som man har en tendens til å kjøpe på matbutikker som Kiwi og Rema 1000.

Et eksempel jeg liker å fremheve på akkurat dette området, er krydder. De fleste alminnelige kryddertyper er ganske billige for en grossist å kjøpe inn. Allikevel tjener de mest kjente krydderprodusentene grasalt på salget av krydder. Krydderet man kjøper i en vanlig matvareforretning kommer nemlig i en hendig liten beholder man kan drysse det ut av, med en logo på som man er vant til å se.
SpicesI en innvandrerforretning derimot, selges krydderet i små plastposer, og man får gjerne 2-300 gram krydder i en pose. Dette koster vel 10 kroner. På butikken derimot, kan man fint betale 30-40 kroner for en liten beholder inneholdende 50 gram. Dersom man sammenlikner kiloprisen på produktene, ser man den enorme forskjellen.

Man kan da spørre seg om hva man egentlig betaler for. Svaret er enkelt – man betaler for logoen fordi man er vant til å se den. I realiteten er dette helt latterlig, ettersom produktene i de fleste tilfeller er identiske. Hvis man har behov for en krydderbeholder, kan man enten fylle på en man har fra før eller lage sin egen krydderblanding.

Det lønner seg derfor å tenke over hva man egentlig betaler for, når man kjøper et produkt. Det er naturligvis også slik at det er visse matvarer man ikke får tak i på butikkene jeg nevner. Personlig sørger jeg og fruen for å kjøpe alt av frukt og grønt på innvandrerbutikkene. Da får vi tre-fire fulle poser for 3-400 kroner. Det samme gjelder følgende produkter:

  • Krydder
  • Noen osteprodukter, for eksempel fetaost
  • Urter

Produkter som kjøtt og liknende kjøper man selvsagt på matbutikken. Det er viktig ikke å bli fanatisk. Men tenk over dette neste gang du plukker produkter fra strøkne butikkhyller. Du vil bli overrasket over hvor mye du kan spare på bunnlinjen.

Ikke la deg lure av en strøken butikkhylle!
Ikke la deg lure av en strøken butikkhylle!

Unntaket fra prinsippet om at man ikke skal betale for merkevarer, er hvor merkevaren over tid har utmerket seg som en kvalitetsmerkevare. Et eksempel på dette er Bosch-verktøy slik som driller og skrutrekkere. Disse er anerkjent av håndverkere for å være solide produkter. Jeg betaler heller 1200 kroner for en solid drill som jeg har i 25 år, enn en dårlig drill til 400 kroner som varer i fem år. Lønnsomheten her er åpenbar.

Har du noen produkter som du kjøper billig? Legg igjen kommentar nedenfor.

7 kommentarer til “Den store matvaresvindelen”

  1. Når det gjelder kjøtt og fisk lar det seg fint gjøre å hoppe over et ledd og gå rett til lokal bonde/fisker o.l.
    Har man romslig fryser kan man f.eks kjøpe i store kvanta, halve dyr (oppskåret såklart) og lignende.

      1. I vår familie kjøper vi hele dyr av enten jaktere vi kjenner her i kommunen, men vi kjøper også dyr som vi henter ca 1 times kjøretur med bil. Når vi henter et stykke unna er vi flere som bestiller hele dyr og sender kun en med stor bil for å hente. Enten kan man gå på kurs å lære seg å dele dyr selv, eller man kan levere på den lokale slakterbutikken. I år har jeg spurt om å få være med når det skal slakte en hel Elg og være med å produsere opp biffstykker, kjøttdeig osv. Lærer man seg det kan man spare mye penger på å kjøpe store stykker og dele selv.

  2. Vær obs på at det kan være ubehandlet krydder (ikke bestrålt) som gjør at det er billigere også. Det er en viss (liten) fare for e.coli i slikt krydder, som du ikke får fra dyrere bestrålt krydder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *