Fordelingsnøkkelen

Som jeg lovet tidligere, kommer det nå en post om den såkalte fordelingsnøkkelen. Dette er en form for budsjettering som jeg tidligere har lest om, men aldri tatt i bruk. Ideen fikk jeg vel opprinnelig herfra, men jeg vet at mange bruker denne metoden.

Personlig synes jeg et budsjett i form av et regneark er tidkrevende og altfor detaljert. I tillegg tar det veldig lang tid å sammenlikne samtlige poster i budsjettet, mot regnskapet. Jeg fører selv regnskap, men da med en prosentmessig fordeling av utgiftene som legges ut på nettsiden en gang i måneden. For at budsjetteringen ikke skal bli for komplisert og tidkrevende, bruker jeg heller en fordelingsnøkkel.

Denne metoden er like enkel som den er genial; man tar utgangspunkt i inntekt, og lager en oversikt over hvor mange prosent av inntekt som skal gå til det ene eller det andre. Jo mer penger man klarer å kanalisere til sparing og investeringer, jo bedre. For å kunne budsjettere er det en stor fordel å ha et regnskap å basere seg på, slik at man ser hvordan man ligger an med tanke på forbruk.

Min fordelingsnøkkel ser slik ut for desember 2014:
Fordelingsnøkkel, desember

I eksempelet ovenfor er det tatt utgangspunkt i mitt forbruk for november. Her ser du at det er satt av hele 23 % til julegaver.

Jeg hadde også en del kredittkortgjeld i perioden oktober/november som ble nedbetalt i november, hvilket påvirket fordelingsnøkkelen i positiv retning ved at jeg kunne sette av til sparing.

Jeg anbefaler fordelingsnøkkelen til alle dere som ikke synes det er gøy å lage budsjett, men allikevel ønsker en viss målplan over økonomien. Fordelingsnøkkelen tar ikke lang tid å sette opp, og er i tillegg oversiktlig.

– King Cash

 

 

7 kommentarer til “Fordelingsnøkkelen”

 1. «Personlig synes jeg et budsjett i form av et regneark er tidkrevende og altfor detaljert»

  Her er jeg helt enig med deg 🙂 Selv om jeg er VELDIG glad i å leke med excel og tall, så er akkurat det å holde budsjett noe jeg ikke spesielt glad i. Det blir som du sier fort tidkrevende, detaljert, men kanskje viktigst av alt for meg, det tar fra meg en del av friheten min. Hvis jeg plutselig finner noe jeg ønsker å bruke penger på, så gjør jeg det med god samvittighet fordi at jeg vet at jeg generelt er nøktern og at det derfor går helt fint 🙂 For meg er dette en frihet jeg ikke vil unnvære meg. Jeg har tidligere ført budsjett, men det gav meg rett og slett ingenting, bortsett fra kanskje litt dårlig samvittighet iblant om jeg skulle komme litt over noen av postene… En dårlig samvittighet som er helt unødvendig i det store bildet. Jeg har stor tro på at en generell økonomisk tankegang og vanesett er mye mer verdifullt enn budsjett. men selvsagt, budsjett kan være en god måte å få oversikt og få en liten vekker i starten.

  Men selvsagt, jeg lager jo en rask oversikt over hvor pengene skal når jeg mottar lønning og overfører (betaler meg selv først) til de respektive kontoene (BSU, sparing, investeringskonto, studielån etc). Dette tar meg ca 2 minutter i mnd. Og så bruker jeg gjerne 10 min på å ta ut dataen fra nettbanken og inn i excelarket mitt som lager massee flotte, gøye og motiverende grafer. F. eks «Tid igjen til FI basert på 12 mnd glidende forbruk, overskudd og noen forskjellige avkastningsprosenter».

  1. Nettopp. Jeg tror det er begrenset hvor lenge jeg kommer til å gjøre det så detaljert som jeg gjør det nå, til og med. For min egen del handler det om å bli bevisst på hvor pengene går hen, og å snu negative trender. I det siste har jeg for eksempel hatt en trend hvor det har blitt til at en del penger har blitt tatt på kreditt fordi jeg går tom for penger før neste lønning. Det har jeg aldri opplevd i hele mitt liv. Jeg synes derfor at det har en verdi å «loggføre» hvor pengene går hen. Etter hvert som ting blir litt mer innarbeidet, kommer jeg nok til å fokusere på andre ting, som for eksempel å øke lønnen og inntektene.

   Uansett, heldigvis tar det ikke så lang tid å få oversikt, som du sier 🙂

   – King Cash

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *