Spar tusenvis på barberingen

Jeg stod på badet i dag morges og barberte meg før jeg skulle på jobb. Som vanlig tok jeg ut et barberblad, plasserte det i høvelen og tok fatt på morgenrutinen.

Plutselig slo det meg. Jeg har jo ikke kjøpt nye barberblader på veldig, veldig lenge.

Da jeg begynte å tenke tilbake på når jeg sist gikk til innkjøp av barberblader og høvel, tenkte jeg med ett tilbake på russetiden da jeg var 19 år. Det er faktisk, i skrivende stund, NI (!!!) år siden! Jeg har ikke kjøpt barberhøvel og barberblader på ni år!

Du lurer sikkert på hvordan i all verden dette er mulig? Kanskje tenker du at det er ren løgn?

Faktum er at jeg på denne tiden kom over en artikkel om tradisjonell barbering og hvilke fordeler dette hadde, både for barberingens del og lommeboka. Jeg fant ut at det fremdeles er mennesker der ute som bruker klassisk barberblad, av typen de profesjonelle barberere benytter seg av. Denne kan de slipe med jevne mellomrom og bruke i flere tiår. Ulempen med dette er naturligvis at det er en kunst å barbere seg med en kniv.Dollarphotoclub_59843196Selv gikk jeg alri så drastisk til verks, men jeg falt pladask for tradisjonelle barberhøvler. Disse kalles «safety razors» på engelsk. De fungerer ved at de har en liten skrumekanisme som gjør at hele høvelen åpner seg, slik at man kan legge et barberblad oppi toppen, og deretter lukke igjen. Du ser bilde av denne typen i toppen av innlegget.

I motsetning til dagens moderne høvler, som bruker tre til fire blader, bruker de tradisjonelle kun ett blad. Disse barberbladene har du garantert sett, de ser ut som den tradisjonelle flate typen som man gjerne bruker til å ta fiendene sine av dage i en amerikansk fengselsfilm.

Et tradisjonelt barberblad.
Et tradisjonelt barberblad.

Den største gleden ved å bruke tradisjonelle barberblader og høvler er naturligvis hvor utrolig kostnadsbesparende det er. Hvis jeg ikke husker feil betalte jeg omkring 20 dollar, 120 kroner, da jeg kjøpte min første høvel. Den har jeg fremdeles etter ni år, og den fungerer fint selv om den knirker litt mer enn før.

Barberbladene er også utrolig billige å produsere, så det koster vel sikkert 20 dollar for en pakke bestående av 100 blader. Jeg mener å husket at jeg fikk en god deal på 500 stykker til 3-400 kroner. Når jeg regner på dette innser jeg at jeg trolig må ha kjøpt meg en ny pakke siden jeg var 19, siden jeg bruker ca 2 blader i uken. Selv om jeg overdrev innledningsvis tilsvarer allikevel de kjøpene jeg har gjort, en fenomenalt lav kostnad.

Det er veldig mange som bruker høvler fra Gillette. Jeg synes selv de er veldig bra og har selv brukt de før. Problemet er at de er ekstremt dyre. En høvel med fire blader koster vel 150 kroner, hvis jeg ikke tar feil. I tillegg betaler man vel nesten 100 (!!) kroner for fire nye blader. Det er så dyrt at det ikke er mulig å fosvare det en gang, når man tenker på hvor forsvinnende små kostnader som går meg til å produsere høvlene og bladene.

Jeganbefaler deg derfor å ta en titt på Ebay og søker på «safety razor» samt «double edged razor blades». Du vil bli overrasket over hvor mye som finnes og hvor billig det er. Selv har jeg både høvel og blader fra Derby, som fungerer ganske bra. Men det finnes også mye annet. Dersom du bruker høvel og blader fra Gillette, lover jeg deg at du vil spare MASSIVT på å finne tilbake til de tradisjonelle barberingsmetodene.

Kult, eller hva?

– King Cash

13 kommentarer til “Spar tusenvis på barberingen”

 1. Yup, det er enblads barberhøvler som gjelder! Alt annet er nesten svindel, så dyrt er det i forhold. Selvsagt med en tilhørende grevlinghårkost og en gammeldags barbersåpe (noen av de såpene varer nesten evig). Feather er de beste bladene, forresten, som er mye skarpere enn f.eks. Derby og Astra.

  1. Bra vi er flere som har innsett hvor mye det er å spare på å handle tradisjonelt! Jeg er helt enig med deg, Gillette er svindel i forhold til tradisjonelle barberblader. Har du noen anbefaling på såpe? Grevlinghårkost har jeg også 🙂 Skal teste ut Feather neste gang jeg skal ha påfyll. Det blir vel noen år til 😉

 2. Kanskje denne her? http://www.barbershop.no/crabtree-evelyn-barbersape-i-treskal-indian-sandalwood

  Ikke blant de aller billigste, men hvis den er som den jeg kjøpte så varer den utrolig lenge, og ser pen ut på badet i fancy treboks. Jeg kjøpte «Sandalwood» (ikke «Indian Sandalwood»), men den kan jeg ikke se at de har på Barbershop lenger.

  Hvis du vil ha mye for pengene, prøv f.eks. denne: http://amzn.com/B0007P2OMK (Colonel Ichabod Conk Almond Shave Soap), billig og drøy.

  Ellers liker jeg veldig godt denne barberkremen: http://www.barbershop.no/proraso-barberkrem-eukalyptus-tube . Frisk og skummer veldig lett, men brukes raskere opp enn en såpe.

  1. Takk for gode tips! Sist jeg kjøpte barbersåpe og krem kjøpte jeg noe tilsvarende som den første du nevnte på Ebay. Den varte også lenge, fordi jeg ved hjelp av børsta kunne fordele den jevnt utover huden. 🙂

 3. Her ser jeg at jeg opplagt har en del å spare. Jeg har vært kunde hos Gillette i alle år. 😀

  Jeg barberer meg ikke hver dag, så jeg er ikke av dem som bruker aller mest på dette, men skal absolutt vurdere å prøve ut en slik enblads høvel.

  1. Hei tekoppen!

   De bladene jeg har nå er innpakket i papir enkeltvis. Jeg pleier å ta vare på papiret i skapet på badet slik at jeg kan pakke de tilbake når jeg kaster de i søpla. Hvis jeg mangler papiret, pleier jeg å surre et par lag med dopapir rundt. Det funker som bare det! 🙂

  1. Jeg pleier bare å skylle den i vann 🙂 Den begynner å bli litt rusten, men det skyldes vel kanskje at den er ti år gammel 😉

 4. Veldig nyttig og fin nettside. Jeg begynte også med safety razor i 2018. Og har spart masse penger. Fikk sjokk når jeg kjøpte 6 barberblader for nærmere 300 og hver blad begynte å bli sløv etter 4 barberinger. Aldri angret på valget om safety razor. Barberblader på ebay er billige. Og en sparer fort masse penger. Selv om jeg har råd til 6 blader for nærmere 300, føler jeg at dette er altfor høy pris.

  Et tips før en kaster bladene. Jeg filer bladene (da er de ikke skarpe lenger) og pakker dem inn i toalettpapir.

 5. Kjøp uorginale Gilette barberblader på eBay, de fungerer like bra som orginale og det er som regel også gratis frakt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *